votre langue/your language:

31 mei 2011

Kip of Ei ?

Iedereen kent wel het dilemma van de Kip en het Ei: welke van de twee was er nu als eerste? Het antwoord hierop is nooit te geven, omdat je in een kringetje blijft ronddraaien.

Zo is het ook gesteld met ons Certificat d'Urbanisme, kortweg CU. Dit document - veelal gebruikelijk bij een franse huisaankoop - was door de verkoper (de Conseil Général, kortweg: CG) bij onze gemeente aangevraagd en toegevoegd aan de koopakte. Het is een bewijs van de juridische haalbaarheid - binnen het bestemmingsplan van de gemeente - van projecten die je op je terrein wilt realiseren. In ons geval: een aantal gîtes plaatsen om als vakantiehuisjes te verhuren, en het huidige CU geeft ons nu (nog) garantie om ze te bouwen. Wèl eerst na afgifte van een geldige bouwvergunning die dan nog apart moet worden aangevraagd, maar als het CU de haalbaarheid garandeert, dan mag de vergunning eigenlijk geen probleem zijn. Afgelopen maand hadden wij al een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend (Deel (7)) maar deze is alleen voor het creëren van chambres d'hôtes in de schuur, dus voor de gîtes moeten we er later ook nog één aanvragen (nee, nee, ècht geen bureaucratie...!).

Nu is het huidige CU echter maar 18 maanden geldig en die van ons loopt - als gevolg van het zeer langdurige aankoopproces - al dit jaar in juli af. Zaak dus om een verlenging aan te vragen en dat deden we keurig op tijd. Tot onze grote verrassing deelde de burgemeester ons mee dat wij geen verlenging konden krijgen (iets waar we wettelijk gezien wèl recht op hebben) omdat de verkoper dit document destijds had gedeponeerd. Nu wordt een dergelijk CU niet op naam uitgegeven en kan elke janboeren..geïnteresseerde zo'n document aanvragen, maar dat leek hier ineens van geen enkel belang. Onze adviseur, die al 25 jaar CU's voor zijn cliënten regelt, was dan ook verbijsterd, want dit had hij nog nooit meegemaakt. Hij vroeg meteen bij de CG of zij zo vriendelijk wilden zijn om het document voor ons te verlengen, maar.... die gaven ons botweg te verstaan dat zij geen eigenaar meer waren en dus geen enkel belang hadden om de aanvraag te doen.
Ergo: wij als eigenaren kunnen de verlenging niet aanvragen omdat we het destijds niet hebben gedeponeerd, en de CG die dat destijds wèl deed, kan (lees: wil) niet meer vragen om verlenging omdat ze geen eigenaar meer zijn. Een onmiskenbaar gevalletje van De Kip en Het Ei dus, en zo is het kringetje weer rond.

Het deugt duidelijk van geen kant, maar klagen helpt niet, ook niet in Frankrijk, en dus, als we dit kringetje willen doorbreken, zit er niks anders op dan een nieuw CU te deponeren tegen fikse betaling - dàt wèl natuurlijk - (verlengen was gratis) en nu maar hopen dat 'ie niet wordt afgewezen.

En... om nu het verhaal kompleet te maken, hebben we vorige week wèl de bouwvergunning voor het maken van de chambres d'hôtes van diezelfde burgemeester binnengekregen! En dat al heel rapide binnen één maand, terwijl ze voor de procedure gewoonlijk twee maanden aanhouden.