votre langue/your language:

17 februari 2012

Leren isoleren

Met de afgelopen strenge wintervorst nog niet helemaal uit onze krakende botten, leek het ons goed om alvast over isolatie van ons franse huis na te denken, want ook dáár was het in de afgelopen weken 's nachts soms een bijna tenenafvriezende -20 en dan wil je toch wel warme sloffen houden...
Zowel het dak van ons woonhuis, de vloer van de schuur waar straks de vier gastenverblijven moeten komen, alsook de kruipruimtes van de later nog te bouwen houten chalets die we als vakantiehuisjes gaan verhuren; ze moeten allemaal van isolatie worden voorzien. En dat zijn wel héél véél vierkante meters...! Daarnaast is een goede isolatie van essentieel belang wanneer we straks zo energiezuinig mogelijk gaan stoken.

Het toeval wilde dat we op internet een adresje vonden waar we grote gebruikte isolatieplaten (polyurethaan of PUR voor kenners) van 10 cm dik, hier een afvalprodukt van oude ontmantelde koelcellen en prima te hergebruiken voor de vloerisolatie, voor een  warm prijsje  konden afhalen.
Dat was voor ons als grote voorstanders van RECYCLING natúúrlijk kat-in-het-bakkie, dus hadden we er wel een paar ritjes met de bakwagen voor over. Het spul weegt bijna niks, maar qua volume.... tsja, waar "iso-laat-'ie" dat voorlopig??? Onze Almeerse achtertuin werd sneeuw- en ijsvrij gemaakt en toen was het flink stapelen geblazen:


De eerste rit leverde al 100 m2 op...

...en na de tweede rit was de rest...


...van het terras met de snelle hulp van buurman Ger...

...al gauw met nog eens ruim 100 m2 opgevuld!

Zo, mocht er nog een tweede winterdip komen; wij zijn er klaar voor!


 Maar dat was nog niet alles: ook een mooie aanbieding van 5 centimeter dikke polystyreenplaten (piepschuim voor de leken onder ons) die geschikt zijn om de diverse daken te isoleren, konden we niet laten liggen. Onze schuur in Almere is van een doorsnee nederlandse schuurgrootte maar nadat we deze hadden leeggehaald en de lichtgewicht pakketten eerst in de huiskamer hadden opgestapeld, kregen we ze met een beetje passen en meten er allemaal nèt in:

Van al dat inladen, uitladen,
sjouwen en stapelen...

...kun je het knàp warm krijgen!
En na het leeghalen en weer opvullen...

...hebben we nu wel een enigszins ehh...overgeïsoleerde schuur in Almere... tijdelijk, dat wèl natuurlijk!

En àl dat isolatiemateriaal 'leert' ons ook wel weer iets: