Pagina's

votre langue/your language:

18 januari 2017

Stenen Tijdperk, Deel 1


Ons departement Creuse
staat bekend om zijn pierres (natuurstenen) en cajoux (grote rotsblokken) die je hier bijna overal in en op de bos- en weidegronden vindt, waar je ook maar kijkt, schept, spit of... over valt!
Ons Noorderzicht
En dat niet alleen... door de natuurlijke bewegingen van Moeder Aarde worden deze stenen bij tijd en wijle 'als vanzelf' uit de grond omhoog gedrukt. Daar kunnen de boeren in deze streek flink over meepraten als ze hun landerijen proberen om te ploegen. Het uitzicht vanuit ons huis op de noordkant (zie foto) toont ook de enorme rotsblokken, oprijzend vanuit de bergen en de voor de Creuse zo kenmerkende oerbossen. 

Maar ook de diverse rivieren, zoals de Cher die in de buurt van ons huis door de natuur meandert, worden gekenmerkt door rotspartijen, wat weer voor fijne stroomversnellingen en watervalletjes zorgt. Het lijkt dus niet zo gek om te zeggen dat we ons hier eigenlijk in het Stenen Tijdperk wanen! 

Nu goed… om heel eerlijk te zijn is het voor ons wel iets genuanceerder dan deze benaming op het eerste gezicht doet lijken. Lees, kijk (en huiver):

Kastanjeterras
Toen we ons domein kochten, stond er naast de garage onder de grote kastanjeboom nog een vervallen houten schuur uit vervlogen tijden. Die moest worden afgebroken om plaats te maken voor een ruim gastenterras. Na het omheinen met drooggestapelde (=zonder metselspecie opgebouwde) natuurstenen muurtjes zou deze worden opgevuld met rose gravier. Een hier veel voorkomende granieten grindsoort, die we -alles op het handje(!)- met scheppen en kruiwagentjes en twee bakwagenritten, uit een grote steengroeve (carrière) in de buurt weghaalden. Een snelle terugblik:
 
Het oude vervallen schuurtje...
 
...moet op de schop...
 
...en wordt dus ontmanteld.
 
Dak eraf!
 
Dit is al een veel beter uitzicht.
 
Met een lading grond en puin...
 
... wordt alles vlak gemaakt...

...en begint het droogstapelen
van de stenen muurtjes...

 
...en na gronddoek, lage traptreden en afwerkgrind...
 
...is ons Kastanjeterras geboren... 
een fijn gastenterras voor onze
campinggasten!

Caravanterras
Voordat we onze vaste huurcaravan op de camping konden installeren, moesten we eerst zorgen voor een vlakke staanplaats op het hellende terrein van onze tuin. Met betonstenen maakten we een omheining, die we opvulden met ruw grond- en steenmateriaal, het hier genoemde concassé. Dit haalden we, ja inderdaad… ook hier weer alles op het handje(!), met scheppen en kruiwagentjes en diverse bakwagenritten. Dit keer uit de kleine steengroeve van ons eigen dorp Chambonchard, op steenworp afstand gelegen van ons domein. Ter afwerking gebruikten we dezelfde granieten grindsoort als van het kastanjeterras. Een (veel te) korte vogelvlucht:
 
De eerste geul is gegraven...
 
...en de grootte wordt bepaald.
Ook de leidingen gaan de grond in...

...waarna de eerste stenen worden gelegd.

Hier moet héél véél worden opgevuld!!...

...en het verse metselwerk steeds even afgedekt.

 
Uit de steengroeve van Chambonchard...
 
...wordt de concassé met handschep, bats, hark en...
 
...kruiwagen, bakkie bij bakkie ingeladen.


Berg na berg en steen op steen komt 
het plateau 'tot leven'.
 
Eindelijk...hij staat erop! Een waar 
kunststukkie van ons tweetjes pfffff... !!
 
Terras en looppad mooi met elkaar verbonden.

En na afwerking is ook dit weer
een fijn terras, helemaal privé
 voor onze caravangasten!


Appelterras
Achter de garage hadden we bij de eerste cultivering van onze tuin een appelboom weten te redden, die ons intussen dankbaar een paar mooie oogsten heeft geschonken. Ook hier wilden we een stenen terras aanleggen, vooral omdat het uitzicht op de vallei van de rivier de Cher hier zo mooi is. Ook dit hoefijzervormig terras werkten we rondom af met grote natuurstenen. We vulden het op met kruiwagens vol  concassé uit de carrière van Chambonchard en, opnieuw, een laag rose gravier voor de afwerking. Een paar foto’s:
 
De hoefijzervorm wordt gelegd...
 
...en een geul voor elektra gegraven...
 
...en na veel kruiwagentjes concassé...
 
...krijgt onze appelboom...
 
...zijn schommel terug...

...en een terras met magnifiek uitzicht!
Zo, EXCUSEZ, nu moeten we toch éven uitblazen van al deze huiveringwekkende keigoeie vorderingen tot nu toe, mawawaoaww!!



Maar -nee nu niet schrikken hoor!- volgende week al zullen we in Stenen Tijdperk, Deel 2 nog meer 'brokstukjes' tonen van zowel oudere als meer recente projecten in een uitgebreid (fo)toverslag.


Dus... houd ons blog maar weer goed in de gaten, à Bientôt!