votre langue/your language:

25 februari 2013

Snertweer

Dachten we de afgelopen tijd met een beetje mazzel, in vergelijking met Nederland, hier door een 'lichte' en 'zachte' winter heen te kunnen komen, vallen we sinds enkele dagen toch nog met onze neuzen in de 'witte' winterboter.... Het sneeuwt en sneeuwt en sneeuwt... en dat aan één stuk door. Binnen de kortste keren is de wereld om ons heen in een witte deken gehuld. Dat levert uiteraard met de mooie natuur in alle windrichtingen gewèldige plaatjes op, kompleet met fraaie ijspegels boven de serredeur, maar ook praktische 'soucis' zoals ze dat hier zeggen: da's niet echt een probleem, maar meer, nou ja, een ongemak.


Want ja, met nog maar 11 graden in de beide keukenruimtes moet de kachel wèl blijven branden, dus dat is dagelijks houtjes hakken geblazen (pfff!). De hangar is intussen al een echte houtzagerij geworden.

En die dikke laag sneeuw op de weg voor ons huis? Die is natuurlijk ook vrolijk aangegroeid en zou eigenlijk moeten worden opgeruimd, want er is geen doorkomen meer aan. Maar ja, vorig jaar hebben we een keuze moeten maken: òf onze sneeuwfrees houden, òf deze omruilen voor een grondfrees om onze moestuin te kunnen bewerken... en dat werd dus het laatste. Geen nood, de tractor die vanochtend langs komt rijden blijkt tot onze hollandse verbazing niet van buurman boer te zijn, maar van de gemeente en.... er zit een grote sneeuwschuiver aan! In een mum van tijd is de weg door ons gehuchtje weer helemaal begaanbaar. Onze gemeente zorgt goed voor z'n burgers, chapeau!

Gelukkig hoeven we voorlopig even de deur niet uit, sterker nog, we verschansen ons lekker bij de warme kachel met een kommetje snert, hmmm! Daar is het nou ècht het weer voor...