votre langue/your language:

3 oktober 2011

Buurt-ondernemers

Nederlanders in Frankrijk staan erom bekend dat ze zeer ondernemend zijn en daarnaast ook vaak een warme sociale binding met hun 'medelanders' onderhouden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat we, sinds onze zoektocht èn nu László regelmatig in Valette aan het verbouwen is, al met een aantal Neder-fransen in de omgeving een goed sociaal contact hebben opgebouwd. We stellen graag een paar van onze buurt-ondernemers in de Creuse voor:

Les Trois Ponts
Gert en Irene van Ipenburg zwaaien hier sinds 1999 de scepter over een zeer fraai gerestaureerde oude molen met zes chambres d'hôtes in het heel idyllisch gelegen St. Silvain-Bellegarde en zijn onze 'buren' op een afstand van zo'n 40km. We leerden hen kennen tijdens een van onze zoektochten in Frankrijk omdat we zelf een kamer voor een paar nachten nodig hadden. Hun uiterst warme en gastvrije onthaal beviel zó goed dat we vaker bij hen terugkwamen. Het hele aankoopproces van ons huis in Valette moest toen nog beginnen. Gert en Irene volgden dit met warme belangstelling en gaven ons de nodige mentale steun die we toen maar àl te goed konden gebruiken. Sindsdien houden we contact met onze vrienden als de drukke werkzaamheden aan beide kanten het toelaten.

Le Grand Tornage
Jamie en Anûska Nockolds wonen hier sinds 2009 met hun twee dochters Leann en Amber. Sindsdien hebben ze in de schuur die ze kochten twee schitterende, ruime gîtes gemaakt voor de verhuur aan vakantiegangers. Ook zijn ze nog druk bezig met het creëren van hun eigen definitieve woonruimte, maar dat is een meerjaren-plan geworden omdat Jamie, met zijn jarenlange ervaring in de renovatiebouw, intussen ook een goedlopend klusbedrijf runt. Bij deze allerhartelijkste en gastvrije buren, die praktisch bij ons 'om de hoek' 7km verderop wonen in de gemeente Evaux-les-Bains, gaat László regelmatig langs voor een praatje en een bakkie, of - zoals afgelopen zomer - een heerlijke barbecue. Daarnaast hebben de mannen elkaar natuurlijk wel gevonden als het om klussen en verbouwen gaat en wisselen ze de nodige diensten, spullen of kennis graag met elkaar uit.

Fam. Rieschke
Hans en Yvonne Rieschke, francofielen van het eerste uur maar wonend in Nederland, hebben sinds 2003 een prachtig authentiek vakantiehuis in onze gemeente, op zo'n 5km afstand. Yvonne is daarnaast freelance (reis-)journaliste en we kwamen in contact via haar website waar ze haar boek "Bijzondere ontmoetingen in Frankrijk" promoot. Na de vele e-mails is er intussen ook een eerste hartelijke ontmoeting in Frankrijk geweest.

Tigouleix
Rob Veen en Claire Heisteeg wonen hier sinds 1996 en hebben vanaf die tijd een karaktervolle accommodatie met zes gastenkamers en een kleine natuurcamping; een natuurcentrum voor gasten die vooral geïnteresseerd zijn in rust, stilte, wandelen en retraite. Ze wonen op zo'n 55km ten zuiden van ons in het Parc Naturel Régional de Millevaches met zijn eveneens schitterende natuur. Toen we destijds meer wilden weten over de geschiedenis van Valette, kwamen we bij hun website uit met alle bijzondere informatie over de geelbuikvuurpad. Ons contact is nog beperkt gebleven tot e-mailverkeer, maar als we definitief zijn verhuisd, willen we deze bioloog en zijn vrouw graag eens persoonlijk ontmoeten.

Tenslotte:

Wie méér wil weten over de Fransen zelf, hun cultuur, (eigen)wijsheden en vooral ook de franse taal en haar valkuilen: Het blog 'Meer Sjans met Frans' van Marion Everink, schrijfster van o.a. het boek Ratjetoe, die met haar man, drie kinderen en twee honden sinds 2001 in de buurt van Aix-en-Provence woont (inderdaad: 'iets' verder weg dan de Creuse) is ècht een aanrader om te lezen!

_______________________________________________________________________________________
Meer informatie over onze Neder-franse buurt-ondernemers is ook terug te vinden onder de kop 'INTERESSANTE LINKS' in de rechterkolom.