votre langue/your language:

28 februari 2011

Foto's van de omgeving

Al verschillende keren is ons gevraagd of de achtergrondfoto van ons blog in de directe buurt van Valette is genomen en ja, dit is inderdaad zo. Op de grote foto rechtsonder in beeld is nog een klein stukje van de rivier de Cher te zien, maar omdat de rest van deze fraaie foto voor het merendeel achter de tekst verscholen blijft, plaatsen we hem hieronder nog eens in zijn geheel, als bewijs dat Moeder Natuur nog altijd een veel perfectere landschapsarchitect is dan wij ooit met onze mensenhanden kunnen aanleggen ...  En zeg nou zelf: wie wordt hier nu niet rustig van ?Uitzicht achter ons huis
Verder ook nog een paar andere foto's waarop de zeer gevarieerde natuur in de  nabije omgeving van ons huis goed te zien is.

Voor wie alvast iets meer wil weten over het landschap en de natuur:
De Creuse kenmerkt zich vooral door een zeer groen, aangenaam glooiend landschap met haar uitgebreide (voornamelijk loof-)bossen,  soms onderbroken door donkere granieten rotsformaties en schitterende kleurenpaletten.


Mooie kleuren aan de overkant

Daarnaast vormt water een belangrijk element in dit landschap dat vaak doorsneden wordt door rivieren, beken en meren van het zuiverste water. Vooral het zuidelijker deel van de Creuse staat bekend om haar gebied dat Pays des Milles Etangs (vertaald: gebied van de duizend meren) heet. Vissen en watersporten kan hier dus volop!
Kolossale rotspartij op de nabijgelegen 6ha
Maar ook wandelen, paardrijden, fietsen, picknicken en niet te vergeten luieren, zonnebaden, winkelen en uitgaan: het ligt hier allemaal direct onder handbereik.

Bocages (vertaling: bossages), typerend voor deze streek: De hagen en bomen zoals beuk, eik, haagbeuk en kastanje die als randmarkering voor de gebieden en wegen dienen of die als solitaire bakens midden in het landschap staan,  zijn zeer typerend voor de charme van.

Nogmaals de Cher


deze streek en een belangrijk onderdeel voor het behoud van het evenwicht in het ecosysteem (denk hierbij aan o.a.: schuilplaatsen voor dieren, tempering van wind en water en zuivering van lucht). 


Het klimaat hier: kenmerkt zich door een zacht voor- en najaar, droge zomers en matig strenge winters. Neerslag (gemiddeld zo'n 91 cm per jaar) valt voornamelijk in het vroege voor- en late najaar en zorgt dan ook voor een langdurig landschapsgroen in vele tinten.
En zo rijd je vanuit Valette naar boven 
Door het grote aantal zon-uren (gemiddeld zo'n 1853 per jaar in tegenstelling tot Nederland met minder dan 1400) is het hier dan ook heerlijk genieten voor wie van de natuur houdt. Aangevuld met rust, stilte, zuivere lucht en een heldere sterrenhemel, en begeleidt door de nodige verwennerijen op het gebied van eten en drinken, kan het begrip "leven als god in Frankrijk", voor wie dat wil, méér worden dan alleen maar fantasie ...  ook al is het maar voor een korte (vakantie)tijd ...

Tenslotte de idyllische zonovergoten dorpsgrens van Chambonchard ..